2012. szeptember 25., kedd

Beköszönés

Annyi, de annyi helyen futok bele a bosszantó feliratokba, hirdetésekbe, bicskanyitogató helyesírási és külalaki hibákba, hogy úgy döntöttem, ezeket közszemlére teszem ezen a blogon.

A blog mégsem egy újabb fikablog lesz. Legalábbis nem annak szánom. A célom az, hogy ezeket a botrányos feliratokat ízekre szedjem, a hibákat feltárjam, hogy ezekből mások okulhassanak, és kevesebb stilisztikai szörnyszülött lásson napvilágot. A legkomolyabbnak látszó cég renoméját is lerontja egy tipográfiai szempontból bizarr hirdetés vagy cégtábla, esetleg rosszul megválasztott betűtípus. Lehet, hogy néhányan szimpla kötözködésnek fogják tartani, amikor egy ötszavas mondatban hat helyen találok hibát, de látni kell, hogy mégsem az a célom vele, hogy a felirat gazdáját minősítsem. Csak a munkáját. Éppen ezért a fényképekről a személyes adatokat, amelyek alapján beazonosítható lenne az „elkövető”, szépen ki fogom takarni. Azt is be kell látni, hogy minden ember ingerküszöbe más. Sokan elsiklanak egyszerű helyesírási hibák fölött, nálam azonban ezek szinte „világítanak”, kiugranak a szövegből, és hivatalos kiadványokban ilyet látnom engem megbotránkoztat. (Ha nem így lenne, nem lenne ez a blog sem.)

Ellenpólusként időről-időre ki fogok rakni olyan táblákat és feliratokat is, amelyek ízlésesen és helyesen vannak tálalva, mintegy tükörképként, hogy lám, így is lehet ezeket a dolgokat csinálni. És legtöbbször nem pénz kérdése, hanem egyszerűen az igényességé.

Ennyit bevezetőnek, lássuk a bejegyzéseket, és jó borzongást!

1 megjegyzés:

  1. Jó ötlet. Az én idegeimet is borzolják az ilyen tudatlanságról (vagy éppen lustaságról) árulkodó hibás, pongyola feliratok. Érdeklődve fogom olvasgatni a blogot.

    VálaszTörlés